Ratatuomariksi

Ratatuomari mahdollistaa turvallisen ajamisen radalla. Tärkein tehtävä on viestittää muille ajajille, mikäli omalla sektorilla on kaatunut kuljettaja. Tässä PCMK:n soveltama toimintamalli, sekä moottoriliiton ratatuomarin ohje (LINKKI). 


Ratatuomarin toimintamalli

 

Ratatuomarina voit toimia jos olet vähintään 18 vuotta täyttänyt, perehtynyt ja sisäistänyt ratatuomarin liputusohjeet, lippujen merkitykset sekä sisäistänyt alla olevan materiaalin.

 

1. Jokaisen erän alussa ratatuomarit kokoontuvat lippu mukanaan lähtöpuomin taakse, ja siirtyvät lippupisteille vasta kun erän vetäjä on antanut luvan. Liputuspaikat jaetaan tässä ja päätetään, onko liputtajia tarpeeksi erää varten. Kokouksessa kaikille huomioliivi päälle. 

 

2. Liputuspaikalla saa olla korkeintaan kaksi henkilöä, edellyttäen että molemmat ovat kuitenkin yli 18 vuotta täyttäneitä sekä ratatuomarin ohjeisiin perehtyneitä.

 

3. Liputuspaikalle mentäessä tarkista oman alueesi rataosuus mahdollisten vaaratekijöiden varalta (isot kivet tms..). Jos havaitset vaarallisia esteitä, ilmoita siitä kilpailun vetäjälle. 

 

4. Kun olet saapunut liputuspisteelle, nosta keltainen lippu ylös merkiksi kilpailun vetäjälle. -Tällä kilpailun vetäjä vahvistaa ratatuomarin läsnäolon sekä radan turvallisuuden ja erän voi aloittaa. Voit laskea lipun, kun kilpailun vetäjä heiluttaa maalipöydältä keltaista lippua. 

5. Kilpailun aikana pidä katse liputusalueesi suuntaan, eli ajosuunnassa eteenpäin. 

 

6. Jos kuljettaja kaatuu hyppyrin alastuloon tai muuten vaaralliseen paikkaan, siirry heiluttamaan lippua kaatuneen kuljettajan puolelle näkyvälle paikalle sekä ohjaa kuljettajat toiseen laitaan lisävahinkojen välttämiseksi. TÄMÄ VASTA KUN OMA TURVALLISUUS ON VARMISTETTU.

 

7. Älä poistu liputuspaikalta mistään syystä kesken kilpailun!

 

8. Erän päätyttyä nosta keltainen lippu ylös, kun olet varmistanut että viimeinen kuljettaja on ohittanut liputuspisteesi. Pysy vielä paikallasi! Voit poistua paikalta vasta, kun kilpailun vetäjä heiluttaa maalipöydältä keltaista lippua. 

 

9. Poistu liputuspisteeltäsi aina siten, että säilytät näköyhteyden tulosuuntaan. Siirry varikolle radan laitaa tai turva-alueita pitkin. Radan ylitykset AINA HYPPYRIN ETUPUOLELTA. Tässä vaiheessa voit poistaa alueeltasi kiviä tai muita esteitä.